Another brick in the North Kosovo wa(ll)R – i kraj Briselskih pregovora??

093125Zid! Onaj u blizini mosta u Kosovskoj Mitrovici! Ružan. Smešan. Besmislen. Napravljen jedino da bi meni i ostalim građanima zamazao oči i skrenuo pažnju sa “uspešnog i jedino mogućeg“ dogovora o otvaranju mosta i uklanjanju “Parka mira“ koje nas sve ovde plaši a koji demek simboliše normalizaciju odnosa Albanaca i Srba. Ti odnosi, uzgred, nikada nisu bili gori baš zahvaljujući dijalogu u cilju “normalizacije i relaksacije“ odnosa Beograda i Prištine. Toliko su se relaksirali da su se sveli na simbolična rukovanja Hašima i Vučića i makar malo bliskije komunikacije tehničkih timova tako što se možda ponekad sretnu na trilateralnom sastanku ili nekom od hodnika ili amfiteatru u EEAS-u (znam iz ličnog iskustva).  I kao takav nije izazvao nešto previše emocija i reakcije kod ovdašnjih Srba, umornih od mnogo većih briga i strahova, osim ponekog komentara “šta je ovo?“. I tu se interesovanje ovdašnjih Srba za zid završavalo. Namerno kažem završavalo….

zidkmObični Albanci sa juga su u zidu videli još jednu novu atrakciju za slikanje kao što im je i spomenik Knezu Lazaru u ovom gradu. I nakon početne euforije i masovnog fotkanja ispred zida, postepeno su izgubili interesovanje za isti. Svakog dana prema Tri solitera i Bošnjačkoj prolaze i verujem da ne haju previše za zid. I oni imaju većih muka i problema od tog zida. I sad ono što je najvažnije (za one strance koji će pročitati ovaj tekst) zid je tu gde jeste, ali zbog njega od običnih Albanaca i Srba niko nije stradao, niti se iko potukao koliko ja znam. I da. Da ne zaboravim, zid kao zid je definitivno deo dogovora obe strane u Briselu. I kakav god da je on je tu odlukom legalne i po kosovskim zakonima formirane lokalne samouprave. I kao takav on bi tu stajao a vremenom bi ga prekrili ruzmarin, snegovi i šaš pa bi na njega zaboravili svi zauzeti brigom za svoju egzistenciju jer i jedni i drugi žive loše.

Kosovska Mitrovica, 8. decembra 2016.- Kosovsko Ministarstvo sredine i prostornog planiranja donelo je danas odluku o zabrani izvodjenja radova na zidu, koji je izgradjen u blizini glavnog Ibarskog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice. Na zidu, kako javlja dopisnik Tanjuga, danas je na albanskom jeziku istaknuto obavestenje Ministarstva sredine i prostornog planiranja, o zabrani gradjevinskih radova. FOTO TANJUG/ DEJAN SIMICEVIC/ nr

Međutim, onda na scenu stupaju mediji i političari. I kreće pumpanje i naduvavanje situacije. Prvo mediji pa onda Bahtiri, Haradinaj, Edita, Veselji, Mustafa i naravno Tači. Izjave su u početku ličile na prikupljanje političkih poena pošto je opozicija na Kosovu u jačanju. Vrag je odneo šalu kada je rušenje zida postao deo deklaracije Skupštine Kosova.  Nakon toga su usledile učestajile izjave o rušenju, kao i odluke građevinskih inspektora o tome da se obustavljaju radovi, pa čak i njegovo rušenje radi skraćivanja. Da, rekoh čak i rušenje. Jer je očigledno vlastima u Prištini potrebno spektakularno rušenje uz specijalce ROSU i kamere. Jer  bi time simbolično pokazali da je Severno Kosovo njihovo u potpunosti, i da tu mogu da rade šta god hoće i kako hoće. I sada rušenje ovog zida mora biti takvo. Spektakularno sa sve blindiranim vozlima, specijacima u punoj borbenoj opremi  i medijski propraćeno,  jer, uveren sam, njegovo uklanjanje na brzinu i noću od strane nekog sa Severa ne bi bilo prihvaćeno, što potvrđuje rešenje inspektora kojim je čak rušenje(skraćivanje) zabranjeno. Šta građani Severa Kosova misle o tome, šta žele, čega se plaše? Za to Priština ne brine uopšte. A i zašto bi kad su kroz proces dijaloga u Briselu oni postali predmet, objekt pregovora bez da za bilo koje rešenje koje moraju da žive budu konsultovani.

c2jlchzxaaarmthKrimski scenario. Fraza. Izgovor. Fikcija. Casus belli kojim Hašim Tači pokušava da opravda neophodnost  akcije koju izgleda odavno planira da preduzme na Severu Kosova. Ono što on govori danima i šta rade mediji na Kosovu jedino tome služi. Rešio čovek da bude novi Tuđman. Pa priprema “Oluju 2“ opravdavajući je izmišljenim krimskim scenariom. Izgleda da mu nije dovoljno što je integritet i suverenitet Kosova obezbedio rešenjima iz Brisela već je rešio da progna ili potčini građane Severa. Pa zato izmišlja naoružavanje, u air softu vidi ulazak srpske vojske, i posle prethodne runde pregovora kad su se demek obavezali na smirivanje strasti odmah izađe sa izjavama koje jedino vode ka sukobu. Do sada je dva puta ‘uspešno’ sam poslao ROSU na Sever Kosova bez ikakvih posledica i osuda na osnovu toga računa da u svom naumu može da uspe.  Očigledno da je procenio da je sazreo trenutak za “konačno rešenje“ statusa Severa Kosova, tako što će iskoristiti neki bezazleni incident ili rušenje zida za širu akciju nalik onoj u Krajini 1995. godine ili u Južnoj Osetiji 2008. godine.

thumbs_b_c_fef2d6ff02fe2555c21646995d1e9610Munjeviti energični napad specijalnih jedinica sa ne velikim brojem žrtava i iseljavanjem stanovništva u akciji koja ne bi trajala duže od 24 do 48 časova. Verovatno zato što Ameri deluju nezaniteresovano za Balkan, ne znajući još šta će nova administracija raditi po pitanju Kosova računajući da je dovede pred svršen čin, jer ako nema Srba nema ni problema, te da će kritike za još jedno etničko čišćenje brzo prestati jer su tu važnije teme: Sirija, Krim ili Istočna Ukrajina. Kao da računa na to da uspavana Stara dama koja je popuštala pred svim njegovim pretnjama, danas kaska za događajima na Kosovu i kroz dijalog na koji je ponosna ustvari dodatno generiše krizu na Zapadnom Balkanu i da bi joj trebalo vremena da se probudi, što bi se desilo tek kad se sve završi. A svršenom poslu nema mane.  Zato rušenje zida, kao i navodno miniranje pruge treba da posluže kao onomad izmišljeni “Mandžurijski incident“.

Strah me je da u tim planovima nije usamljen. Osim što već duže vreme traje medijska priprema za ovako nešto, politička i intelektualna elita na Kosovu za uzrok svojih problema koji danima narastaju sve češće targetira Srbe.

c2okgzyweaat3hlŠta će se desiti narednih sati ili dana iskreno ne znam.  Sve napred navedeno je realno i moguće ali postoje i promenjive koje mogu da utiču da se ne desi išta od ovoga kao što su stavovi SAD-a, NATO-a i Nemačke ( EU i njena spoljna diplomatija su trenutno zalutale i uživaju u uspešnom dijalogu koji nas je doveo na stanje opasnije i gore nego što je bilo pre početka političkog dijaloga). Ne želim da verujem da će podržati rušenje zida iako znaju da može rezultirati sukobima i proterivanjem stanovnika Severnog Kosova. Ne znam ni kako će Srbija reagovati? Mart 2004. godine je prespavala.  Tada su okolnosti bile drugačije.  Pogrom je došlo stihijski i od strane civila. Ovoga puta je u režiji institucija i planski…. Jedno je međutim definitivno sigurno, dijalog u ovom formatu (u kojem je jedna strana dobila sve a druga dala sve a nije dobila ništa) podeliće sudbinu “zida“ u Kosovskoj Mitrovici.

I posle “zida“ ništa više neće biti isto. Jer dijalog nema alternativu!

Advertisements

One thought on “Another brick in the North Kosovo wa(ll)R – i kraj Briselskih pregovora??

  1. Зид је ту само изговор а главна ствар је северна Митровица! Она ако оде низ Ибар, иде и још шта са њим. Јер ипак је северни део Митровице ФАКТОР! Фактор није нико други него северна Митровица и људи у њему. Ако тог фактора нема, онда нема ничега око чега би се преговарало.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s