Dosta je!!! Severno Kosovo protiv nepravde!

roksana-komsa-sudija-oliver-ivanovic-foto-printscreen-1453476174-829465Već nekoliko puta pokušavam da posle prilično dugo vremena napišem nešto novo i nikako da u uspem u tome. Bilo je mnogo dešavanja o kojima sam imao i hteo da kažem dosta toga, ali posle par rečenica manjkalo je motivacije. Izgleda da sam se potpuno uklopio u ništavilo, bezvoljnost i bezidejnost koje poslednjih godina vladaju kao dominantna osećanja međ’ kosmetskim Srbima. Nije me motivisala sramna, nebulozna, paradoksalna, strašna, politička osuda Olivera Ivanovića za ratni zločin počinjen navodnim fizičkim prisustvom na punktu koji je blizu mesta na kome se zločin i desio. I zato što je nosio uniformu. Nije ni zaprepašćenje iz sudnice izazvano frankenštajn konstrukcijom obrazloženja krivice (od kojeg se naježim svaki put kad ga se setim). O tome su/će drugi.  Imam potrebu da pišem o nama. Mitrovčanima. Zvečancima. Kolašincima. Severcima. Kosovcima.

mustafa-dhe-vuciq_7817Srbi sa Kosova (kao što je slučaj sa Oliverom Ivanovićem) a posebno Severno Kosovo su kolateralna šteta: A. Evro-integracija Srbije (donekle i Kosova), B. unutar kosovsko-albanskih političkih prepucavanja i previranja u bezbolnom uspostavljanju suvereniteta nad Severom, i  ono najvažnije C. uspešne politike EU iliti Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) . Žalosan, tužan i bolan je položaj u kojem se oni nalaze između onih sa kojima bi voleli i hteli da budu (a koji sa njima manipulišu do besvesti) i koji ih svakim danom sve više teraju od sebe (to su ovi pod A.) ka ovima pod B. koji ih, pak, uopšte ne žele i koji bi što pre da im vide leđa ili da ih asimiluju, uz samozadovoljstvo ovih pod C. zbog uspešne politike pritisaka i ucenjivanja na EU putu i bezbolnom uspostavljanju suvereniteta Kosova na celoj teritoriji. Tu poziciju bi najslikovitije opisala situacija u kojoj majka prisiljava (podvodi) svoju ćerku da prihvati da u tišini i bez protivljenja bude silovana od strane svog najvećeg zlostavljača koji je svakodnevno uznemirava, šikanira i ugrožava, samo da bi neki njen nazovi značajan i važan prijatelj taj čin nazvao pomirenjem i za to ih oboje nagradio. Deluje brutalno, ali je nažalost tako.

Ovce-e1409603984810Od početka tehničkih, a posebno od kada su oni prerasli u političke razgovore, predstavljamo predmet na briselskom stolu. U međuvremenu, ovi pod A. su se svojski potrudili da pod pritiskom ovih pod C. mi poslednjih godina predstavljamo ambivalentnu, nezainteresovanu, blejeću masu. Novcem, položajima, poslušnicima, pritiscima, smenama, ucenama, obmanama, obećanjima, lažima. Zloubotrebom beskonačnog poverenja koje u BGD  ima svako od nas. Da ne kažem da smo postali ovce koje čekaju klanje da bi potom bile servirane na taj sto. Pre nego što se naljutite na mene što nas zovem ovcama prisetite se samo sledećeg. Ne liče li lokalni izbori u K. Mitrovici ili ti čuveno ‘prvi put sa direktorom na glasanje’ na ritualno starozavetsko prinošenje žrtve? Nisu li pripadnici MUP-a ćuteći prihvatili rešenja sa tog stola u Briselu? Nije li se to desilo sa civilnom zaštitom pre nekoliko dana? Ne čeka li to pravosuđe uskoro? Onda lokalne samouprave, obrazovanje, zdravstvo?… Dobro! Možda smo samo stado koje menja vlasnika preko tog stola?!? Nije li ZSO pojilo koje bi trebalo da nas zavara da lakše prihvatimo promenu vlasnika? A možda su nas podmitili sa dosta soli i sena pa se pravimo da ne primećujemo šta nam se dešava?!

GDC_4578Bojim se da smo se svi pomalo saživeli sa nametnutnutnom nam ulogom. Ulogom žrtve! Ili ne daj Bože možda uživamo dok nas siluju?! Ćutimo. Ali ispred prijatelja, porodice, kolega onako polujavno za svako zlo ili nevolju koja nas zadesi, kao i za očajan položaj u kom se nalazi mi uspešno optužimo nekog drugog. I tako nam lakše bude. Eto podelili smo muku sa nekim, a taj drugi nam je em krivac em prepreka za bilo kakvu akciju kojom bi poboljšali naš položaj.  ‘Svi su protiv nas!’; ‘Mrzi nas međunarodna zajednica!’; ‘Beograd nas je izdao!’; ‘Situacija nije uopšte dobra!’, ‘Evo ukinuše sve institucije, doći ćemo i mi na red’, ‘Gotovo niko nije glasao, ali su oni napunili kutije’. To su neke od rečenica koje sam, uglavnom praćene psovkama, u poslednjih par godina premnogo puta čuo. I  sve donekle opisuju položaj u kojem se nalazimo…. A onda postajemo šampioni  izgovora smišljenih da ne preduzmemo apsolutno ništa da to promenimo. ‘Šta mi možemo kad je Beograd protiv nas?’; ‘Hteo je na kosovske izbore tako mu i treba!’; ‘Što bi ja bilo šta uradio kad je taj i taj uzeo pare?’; ‘Podržaću Olivera kad ovi njegovi iz SDP podnesu ostavke’; ‘Da smo svi bojkotovali izbore svega ovog ne bi bilo!’; ‘Beograd ga je smestio tamo’; ‘Postoji tu neka viša igra koju mi ne razumemo’; ‘Žašto bi ja išao na suđenje kad me niko nije zvao?’; ‘Šta se to mene tiče, meni niko nije dao posao?’; ‘Ćuti dobro je dok ovako traje!’…  I još je milion sličnih izgovora… Ako svako od vas odavde ko čita ovo nije makar jednom izgovorio neku od nabrojanih rečenica, onda i laže.

pol-Oliveru-Ivanovicu-Više ovde nije reč  o Oliveru Ivanoviću. Niti o sudbini jednog čoveka. Ni o paklu kroz koji njegova porodica prolazi. Nije reč ni o politički instruisanom EULEX-u koji popušta albanskoj većini… Nije reč ni o njima, Albancima koji bi što pre da nas asimiluju ili da nas isprate sa Kosova. Nije reč ni o Beogradu, vođi, pašama i lokalnim subašama…  Reč je isključivo o nama! O Darku, Mariji, Bojanu, Ljilji, Nikoli, Milici, Goranu, Jovani, Zoranu, Jeleni, Stefanu, Dragani, Ljubiši, Ani, Milošu, Miljanu*… O Marku. O tebi!…  Kolić i Cvetković su primer kako obični Srbi mogu da postanu ratni zločinci. Oliver je primer svakom lideru, liderčiću i šefu mesne zajednice. Prošlom. Sadašnjem. I budućem. A nama ostalima su namenjene uloge Vujačića i Lazovića. Sporedne uloge dovoljne za godinu dve neosnovanog pritvora koji će osim što šalje poruku svima, trajno oštetiti zdravlje ako ne nešto više… Dugo vremena sam verovao da je malobrojnost Srba na Kosovu, posebno na Severu njihova prednost a ne najveća slabost kako stvari stoje. Preračunao sam se, previše smo verovali Beogradu i svoju sudbinu poverili njima. Propustili smo da stvorimo neke nove lidere. Polakomili smo se na položaje i novac. Dobro se kao znamo. Robujemo svojim sujetama. Mrzimo i nipodaštavamo svakog koji odskače od prosečnosti.

otporSloboda je stvar izbora. Pobuna  protiv nepravde počinje u nama samima. Za nju nema drugih nepremostivih prepreka osim želje za istom!… Drago mi je da vidim nezadovoljstvo među ljudima. Skupilo se dosta toga od 2011. godine. Čak i osećam buru, samo pređite već jednom te lične Rubikone, i prestanite da tražite izgovore, posebno onaj da su svi protiv nas. Pričajte među sobom, ne držite više svoja nezadovoljstva u sebi, već ih kanališite i usmerite ka onima koji ih prouzrukuju… EULEX-u! Beogradu! Prištini! A onda su tu rešenja. Onaj koji gubi sve ne može izgubi više od toga šta god da uradi. Bilo kakva akcija može doneti nešto. A to nešto će zavisi isključivo od jedinstva i toga koliko želimo promenu… I 1999. i 2000. godine, u mnogo nepovoljnijim uslovima je bilo isto. I tada su protiv građana Severa bili svi, čak i zvanični Beograd. Pa nas je ideja opstanka ujedinila. I ostali smo!

Vreme je da iznenadimo po drugi put!!! A čemu je vreme tome je i vakat! DOSTA   JE!!!!

*PS. Sva imena osim mog su slučajno nabrojana!

Advertisements

One thought on “Dosta je!!! Severno Kosovo protiv nepravde!

  1. Sve je ovo lepo napisano ko i uvek,ali gde su dela? Kako da se narod pita,kako da narod reaguje,preko ledja običnog naroda svo zlo se i desava,a na mitinzima govoraši poturice,ako pričamo o svima nama-narodu kao celini,zašto nismo svi jednaki,zašto i zapošljavanja nisu ista,zašto primanja nisu ista,zašto je važniji npr. Mirko od Milenka,kad svi na jedno isto mesto idemo,vlast nam je 0 velika O,žao nam je Olivera kao i svima,ali narod kao narod je bespomoćan,dok god imamo poturice na vlasti,dok god se računaju prezimena,ne ljudi,dok god se sabira novac ne nemanje,nema ni od čega ništa,samo prazni govori,lažna obećanja,ko ste svi vi i svi mi bili do juče do pre rata,niko i ništa,a sada kad imate sve,za pra unuke,sada ajmo buna protiv dahija,ne ide to tako,sad pustite običan narod na miru,da radi i zaradjuje za svoj hleb,kako tako ali ga pustite,jer ni jednim delom niste dokazali narodu da se borite za njega pričam isključivo za Mitrovački narod,važniji su zidovi i šetališta od zapošljavanja,važnije su fasade,važniji su šiptari koji grade na severu i vi sad opet poturate narod !!! Narod više nije glup,dajte vaša bogastva po glavi stanovnika jednaka,onda možete izneti svoje stavove,onda se možete nadati narodu,pobuni protiv dahija !!!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s