Glasanje za sud za ratne zločine OVK – aftermath

14353219304894_skuptina_kosovaSubota! Dan za odmor posle burnog izlaska, ali nema odmora do penzije… Prošla je sednica Skupštine Kosova na kojoj su trebali da budu usvojeni amandmani na ustav koji bi omogućili formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK na Kosovu za vreme i nakon rata a koje je istraživao tim Klinta Vilijamsona. Što se mene tiče glasanje me nije previše iznenadilo, donekle je očekivano i rezultati su bili baš onakvi kako sam se potajno nadao. U to glasanje je bilo uloženo mogo različitih interesa. U prvom redu, onaj najznačajniji, pokrovitelja nezavisnosti i prijatelja Kosova koji su u tom formiranju videli dodatno jačanje Kosova kao nezavisne države spremne da se suoči i sa svojom ružnom prošlošću (i time potvrdom njihove politike da je podrška nezavisnosti dobra odluka) i koji su na sve načine pokušali da obezbede podršku amadmanima. Zato će neki reći da se i glasalo o evropskoj budućnosti Kosova. Bilo je  emotivnih nastupa sa obe strane i ćutanja srpskih poslanika, ali se na kraju sve svelo na politčku borbu vladajućeg dvojca Mustafa-Tači i opozicije predvođene Samoopredeljenjem i Haradinajom oko toga ko više voli Kosovo i ko čuva borbu za slobodu OVK… E da… Umalo da zaboravim preletače iz vladajuće grupacije LDK-PDK koji su bili protiv verovatno lično zainteresovani za celu stvar tj. uplašeni da se oni ne nađu na optuženičkoj klupi. Koliko je glasanje bilo važno potvrđuje i Haradinajevo preventivno hapšenje ali i pored toga opet čvrsto ne… Lično sam želeo (a verujem i veći deo mojih sunarodnika sa ove ili one strane Jarinja) ovakve rezultate i izmeštanje formiranja suda za ratne zločine OVK na Kosovu u Ujedinjene Nacije iz više razloga. Zato što pravila oko rada suda neće definisati Kosovo, kao ni njegovo trajanje jer će to biti ICTY 2, zato što se uloga UN u vezi Kosova opet afirmiše, pa se OUN vraća u igru na mala vrata iako je glupostima zvaničnog Beograda gotovo odstranjen iz problema, i naravno ono najvažnije, zato što to pokazuje da bez obzira na bespovratni briselski proces Kosovo i dalje nije država… Kako god ovakvo glasanje će proizvesti niz posledica i na kratkoročnom i dugoročnom planu.

hashimLogične reprekusije po ‘najmlađu evropsku demokratiju’ posle svih insistiranja, podrške i neverovatnog truda i energije uložene u priču oko suda od strane EU i SAD osim nesprečavanja formiranja tribunala na Savetu Bezbednosti Ujedinjenih Nacija (SB UN) bi bile: da se malo odocni sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom*, da vizna liberalizacija i dalje ostane nedostižna i da vojska Kosova ostane na čekanju. Do sada sam primetio samo da su svoje razočarenje glasanjem javno izneli EUSR na Kosovu Samuel Žbogar, ambasadorka SAD Trejsi Dzejkobson i još neki ambasadori. Da se kojim slučajem o nečemu sličnom glasalo u Skupštini Srbije i da je glasanje bilo isto do sada bi se javno razočarali i Mogerinijeva ispred Unije, i Merkelova u ime Nemačke, i Stejt department, i Forin ofis, a možda i Ke d’Orsej . Ali dobro. Nezavisno Kosovo osim želje i sna Albanaca je njihov projekat, čak i mezimče. Sada je očigledno da je mezimče poraslo i osamostalilo se, ali zato što je previše razmaženo uradilo nešto što je prilično razočaralo, iznenadilo i naljutilo tutore i kreatore, međutim i pored toga mezimče i dalje ostaje mezimče. Previše je truda (ali i novca) uloženo u njegovo stvaranje da bi se tako olako digle ruke od njega. Zato iskreno ne očekujem neke drastične promene u pogledu dalje podrške Kosovu osim navedenog što bi trebala da bude adekvatna kazna za nezrelost i nespremnost da se ispune očekivanja.

vlada-mustafaDa bi napred pomenute eventualne negativne posledice predupredili ili ih donekle ublažili predstavnici vladajućih stranaka su već danas održali sednicu vlade, a Isa Mustafa je najavio da će se Kosovo angažovati na ispunjenju međunarodne obaveze u vezi sa osnivanjem specijalnog suda za zločine OVK. U vezi sa tim malo više me iznenađuje izjava predstavnika Srba u Vladi Kosova Branimira Stojanovića koji je najavio nova skupštinska zasedanja ‘sve dok se sud ne formira’?!?!? Znam da je ‘Srpska’ tamo zbog konstruktivnost i da je plod briselske saradnje Beograda i Prištine, ali mislim da je malo preterao kopirajući izjavu Ise Mustafe. Srpski poslanici nisu bili protiv, to je više nego dovoljno. Ne vidim potrebu da dodatno izigravaju ikebanu tandemu Mustafa-Thaqi jer je njihov celokupni politički kapital bio uložen u ovu priču. Osim što od juče formiranje suda za ratne zločine OVK više nije pitanje za Skupštinu i Vladu Kosova, albanske političare i stranke na Kosovu već za neke druge van te teritorije pod administracijom UN-a, glasanje predstavlja veliku pobedu opozicije, šamar procesu dijaloga i uvertiru u nove izbore do kojih će doći nakon velike turbulencije, u šta se Srbi ne bi trebali da se mešaju previše.

foto_vest__1422539221Logika albanske opozicije na Kosovu bila je vrlo jednostavna. Procenili su da je bolje da sud bude formiran od strane nekog ko je izvan Kosova, da oni budu protiv njega (i time kao zaštite pravednu i pravičnu epopeju OVK) da ispadne da im sud bude nametnut od omraženog UN-a najvećeg neprijatelja nezavisnog Kosova posle Srbije i Rusije, i da to pitanje politički kapitalizuje, igrajući na emocije i nacionalizam na sledećim izborima i najzad pobedi Tačija (i Mustafu) optužujući ih da su izdali Kosovo podržavajući sud koji će suditi ‘herojima Kosova’. Nastupi opozicionih prvaka kao što su Kurti ili Haradinaj to potvrđuju. Politički ta odluka je sasvim legitimna, međutim proizvešće najproblematičnije posledice čiji će bojim se predmet i objekat biti kosmetski Srbi. Radikalizacija političke scene među Albancima na Kosovu, dovešće do porasta i međuetničkih tenzija jer će se nazovi prava za Srbe naći u središtu te borbe, a krivci za loš život se neće tražiti u realnim činjenicama kao što je korupcija i očajna ekonomska politika već će prst biti usmeren ka onima već dovoljno ugroženim koji Kosovo lagano napuštaju zato što im je Sporazum omogućio nepristojno dobar život. Takođe to političko zaoštravanje na relaciji Tači&Mustafa vs Samoopredeljenje, Ramuš i ostala opozicija će sadržati i direktno pozivanje na etničko nasilje protiv Srba. Da ne preterujem slikovito je objasnio Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja koji je čak i sahranu Ise Boljetinca iskoristio da izjavi da će on ‘biti miran tek onda kada se nad tvrđavom u Zvečanu zavijori crveno crna zastava umesto zastave Srbije i kada se Mitrovica koju je on toliko mnogo voleo i za koju se borio, ujedini‘. I posle ove izjave baš je čudno što neko to pokuša da uradi, i što imamo incidente, ali i to što iz međunarodne zajednice niko ne osudi takve izjave i ponašanje!

briselSlažem se donekle sa Kurtijem. Samo što neće glasanje za sud ili ZSO nego će Briselski proces ‘osigurati rat i sledećim generacijama’ koje se uopšte ne poznaju i nemaju nikakvog međusobnog kontakta punih 15 godina ali se već uspešno i temeljno mrze. Praktično su nam to pokazali omladinci sa poslednja dva veća incidetna u Kosovskoj Mitrovici, a reč je o deci koja se rodila nakon rata. Dosadan sam i sam sebi ponavljajući da je status quo izlazna strategija iz slepe ulice u koju nas EU gura opčinjena ‘čvrstim pokazateljima’ u vidu procenata i brojeva uspešne integracije Severa u ostatak Kosova. Izlazna strategija je i podela Kosova, kao što je i međunarodna mirovna konferencija koja bi za neko duže vreme redefinisala granice na Balkanu. Sad će reći neki koji su takođe upućeni u problem Kosova da su ovo samo moje puste želje i maštanja. Samo što za razliku od njih pokušavam da ukažem da je na kraju ove nametnute slepe ulice čvrst i debeo zid o koji ćemo svi lupiti glavom, i da je rešenje nešto što će preduprediti i sprečiti te buduće sukobe ili ratove, posebno zato što će posle tih sukoba rešenja biti ista kao ona koja su mogla da ih spreče. Paradoksalno! Znam, ali je tako. Ili možemo pratiti mejnstrim i kretati se u okviru zadatih parametara od strane drugih koji nas slabo poznaju i posmatraju nas samo kroz brojeve ili procente. Neko je euforičan zbog brojčanih pokazatelja, nesvesno pustio davno usnulog duha iz lampe zvanog ‘multietničko Kosovo’ i time podgrejao lažnu nadu dela Albanaca da je celo Kosovo njihovo, koja će dodatno biti ojačana nezadovoljstvom zbog ‘polovičnih rešenja’ iz Brisela, osećajem gubitka suvereniteta i sve lošijim životnim standardom politički izmanipulisanim od strane Vetvendosja, AAK i ostalih zarad vlasti. Do početka Briselskih razgovora isti oni su se bili pomirili sa time da je Sever ‘izgubljen’ i da je to cena koju su morali da plate za nezavisnost. Sad su apetiti porasli. Znam i danas neke Albance koji nemaju ništa protiv podele jer im je dosta svega i hoće samo normalno da žive (kao što i ja hoću) iako ih je sve manje. A znam ih sve više koji su nezadovoljni Briselskim procesima… Glasanje za sud je samo jedan korak u nizu dotatnog političkog zaoštravanja i narušavanja i onako loših etničkih odnosa Srba i Albanaca. Nije nepoznanica da su ti odnosi bili na boljem nivou pre početka dijaloga u Briselu nego danas. Što je više sporazuma to je više nerazumevanja, nepoverenja i netolerancije i sve je veći jaz koji razdvaja ova dva naroda, kao i potencijal za neke nove sukobe…

PS: Mala digresija… Jedno u šta sam apsolutno siguran je da Ramuš neće skoro putovati na Zapad jer će posle sledećeg hapšenja sigurno biti isporučen Srbiji ali na zato što ona to želi (čini mi se da je previše olako shvatio privođenje upozorenja u Sloveniji) 😀

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s