Dok čekamo novu rundu pregovora Beograda i Prištine – osvrt sa Severnog Kosova

penVreme primirja je prošlo! … Posle jedne duže pauze u mom pisaniju prouzrokovane statusom quo u implementaciji Briselskih sporazuma, koji je trajao gotovo godinu dana ponajviše zahvaljujući izborima u Srbiji i na Kosovu, i još više nesposobnosti kosovskih Albanaca da se dogovore, period zatišija bliži se kraju. Kažu sve što je lepo kratko traje! Možda… Ali što se mene lično tiče, a mislim da bih mogao to da kažem i u ime dosta Severaca, svaki dan dodatnog opstanka Srbije i njenih institucija na Severu Kosova je jedna mala pobeda! Zlonamerni i oni realni će reći da je to samo produžetak agonije. Moguće, ali to je dodatni dan života, primetiću kao optimista.

452336_brisel-01foto-eu_fSve u svemu čeka nas sledeća runda pregovora na najvišem nivou između Beograda i Prištine, ali posebna na svoj način. Vodiće se u izmenjenom sastavu. Po prvi put se kao posrednik pojavljuje nova šefica EU diplomatije Mogerini. A i novi su Premijeri i Srbije i Kosova*. Dobro, Predsednik Vlade Srbije je imao isti uticaj i kada je bio PPV dok je na suprotnoj strani bivši komunistički lider DSK (LDK) Mustafa, koji važi za konzervativnog političara koji je bio spreman da razgovore sa Srbijom ustupi Kurtijevom Samoopredeljenju. Pored toga ovu rundu će opterećivati veliko očekivanje Vučića i njegove vlade u vezi sa otvaranjem pregovora u poglavljima 35, 23, i 24, novi uslov koje je u Beograd doneo Johanes Han novi komesar EU za sudsetstvo (komisija za proširenje slučajno više ne postoji?!) a čije je postojanje obelodanio Nikolići, izjave Edite Tahiri da nema ZSO pre ukidanja Civilne zaštite na Severu i kraj medenog meseca EU-Vučić koju je nagovestilo ishitrena Vučićevo pismo Maji Kocijančić. Kao nekog koji svoju budućnost vidi na Severu Kosova sve to me opasno brine, pošto kako stvari stoje teme razgovora će biti zaključivanje sporazuma o pravosuđu, telekom, civilna zaštita i još neke suštinski bitne teme za o(p)stanak Severa… Pa da se osvrnem malo detaljnije o svemu navedenom.

evropsaaMantra oko EU kao poslednjim spasom Srbije pomešana sa velikim obećanjima (ujedno i lažima) vezanim za bolji život, u realnosti praćenih sa sve težim životom, umanjenim platama, galopirajućim skokom kursa evra koji svuda osim u Srbiji slabi dovela je do začaranog kruga obmana iz kojeg je teško iskobeljati se bez posledica. Međutim, opčinjenost idejom (više politikom) EU nema alternativu u delu političke elite i civilnog sektora je vrlo jaka, iako sve više liči da postaju svesni neodrživosti koncepta koji se propagira širokim narodnim masama jer članstvo u EU do 2020. godine uopšte nije izvesno, a sam početak pregovora definitivno ne donosi nikakav opipljivi benefit građanima Srbije, već naprotiv zahteva i dalje reforme društva sa kojima bi nam i u idealnim okolnostima išlo teško.

brisel_europska_komisija_627x344Ubeđen sam da bi kriza sa kojom se EU susreće od ozbiljne države zahtevala promišljen i odmeren pristup u pogledu pridruživanja. Nestanak Komesara za proširenje, zamor od proširenjima u nekim članicama EU, odustajanje Islanda od članstva u EU i ponašanje Turske oko Južnog toka bi bile dovoljan signal državama koje vode računa o svojoj budućnosti da pragmatičnije pristupe procesu EU integracija. Pogotovo zato što otvaranje ovih poglavlja neće obezbediti bolji život građana Srbije, koji će i dalje zavisiti od sposobnost njihovih vladara da obezbede nove strane investicije, povećaju proizvodnju kao i izvoz i samim tim umanje spoljno-trgovinski deficit. Prodaju Telekoma ili umanjenje plate od 10% kao meru štednje i popune budžeta i baba Mara bi mogla da predloži i sprovede, bez obzira što takva mera najviše pogađa najsiromašnije jer onaj kome je plata od 30.000 umanjena za 3.000 mnogo više trpi nego onaj sa platom od 150.000 umanjenom za 10% pošto taj i dalje ima više od 100.000 dinara. Meni će uvek biti problematično da je US Steel kao gubitaš od samog početka učestvovao u našem izvozu 2012. godine sa 41%. Nijedno poglavlje iz pregovora sa EU, pa ni samo članstvo neće rešiti taj problem. Živećemo bolje ne za 2 godine, niti za 22 nego onda kad se budemo izborili sa korupcijom (kao npr. onom u slučaju kopova o kojoj je BIRN pisao) i kad prazna obećanja zamenimo konkretnim stvarima. Ali to od prodavaca magle nije realno očekivati.  A i Kalimero je uvek Kalimero!

pol-hanHvala Nikoliću što je javno progovorio o onome što je Han doneo u Beograd. Njegovi motivi za tako nešto će ostati nejasni, ali činjenica je da makar javnost zna da su se ponovo pojavili neki novi politički uslovi na putu EU integracija, koji posebno nemaju nikakve veze sa kriterijumima iz Kopenhagena. Ozbiljne političke elite bilo koje države (osim Srbije koja pokazuje da je banana) bi se zapitale koliko nas ustvari naš ideal kojem bezrezervno stremimo želi kao svoj sastavni deo kada postavlja uslove koje objektivno nisu ispunjivi?!? Bojim se da Vučiću, Dačiću&co takvi uvjeti ne smetaju čim pokušavaju svo vreme da demantuju Nikolića. Ili su oni pristalice politike mi ćemo polako priznati Kosovo, samo da to bude postepeno, da to bude polutajno i da se javnost toliko umrtvi da se dovede pred svršeni čin gde se priznanje već desilo.

hanKako god, iznenađujuća poražavajuća novina je činjenica da je nove uslove u Beograd doneo lično gospodin Han (Nemac po poreklu) ali kao Komesar EU, a ne neki zvaničnik Nemačke(što je bilo slučaj prethodnog puta 2011. godine). Da li to znači da su i onih 5 članica EU koje ne priznaju Kosovo kao državu saglasni sa tim da neko iz EU pritisne Srbiju da prizna Kosovo da bi onda i oni mogli da krenu tim putem?! Ili je uslove neko mimo njih doneo u Beograd? Ili je neko jednostavno procenio da su ustupci koje je Srbija načinila u toku Briselskih razgovora dovoljna garancija da je Beograd spreman na sve, pa čak i priznanje ili potpisivanje sporazuma o dobrosusedskim odnosima čak i pre članstva u EU, na samom početku otvaranja pregovora? Ili je jednostavno EU umorna od daljeg proširenja u dogledno vreme pa namerno postavlja nemoguće uslove Srbiji?! Kao što je npr. uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, postavljenog od strane Srba sa Kosova, građana Srbiji susedne države iz perspektive većine članica EU? Zar to ne liči na insistranje na mešanje u unutrašnje odnose susedne države, nečega protiv čega je EU deklaratorno?!

tadic-merkelUpućeniji u problematiku mogu potvrditi da je sudbina Borisa Tadića kao Predsednika Srbije rešena mnogo pre izbora. Tokom posete gospođe Merkel Beogradu 2011. godine koja mu je nakon iznošenja Nemačkih uslova na konstataciju da ‘neće ukinuti institucije RS na Severu Kosova’ vrlo smireno rekla ‘dobro, ako Vi nećete ima ko hoće!’. Da je Tadić pušten niz vodu i da je prošlost bilo je jasno kada se tri sata pre završetka više nego tesnih izbora pojavila čestitka EU trenutnom Predsedniku Nikoliću?! Taj neko je i pored čuvene zakletve u Kosovskoj Mitrovici, ili obećanja da će Borkove sporazume poništiti, krenuo slučajno (više namerno) da se ponaša u skladu sa očekivanjem Angele Merkel. Poštovanje potpisanih sporazuma, dijalog na političkom (najvišem) nivou, prihvatanje neke drugačije realnosti u kojoj Dačić poručuje da ko misli da je Kosovo Srbija ‘nek uzme Ustav pod mišku i ide u Prizren’… Problematično je po nove vlastodršce Srbije, pogotovo po velikog Vođu, to da iz Tadićevog slučaja nisu naučili ništa. Posebno to da su se na osnovu toga što ih neko u Briselu, Berlinu ili možda Vašingtonu tapše po leđima primili na to da su nezamenljivi i da ih sad kao tamo negde vole. Neverovatno je da neko ko se čitav svoj život bavi jedino politikom, ne zna da u politici nema ljubavi nego jedino (trajnih) interesa. Dok su se interes a i oščekivanja nekih članica EU poklapali sa onim što su beogradske paše i subaše izvršavale u pogledu ispunjavanja Nemačkih uslova u vezi ukidanja institucija kroz briselske sporazume, logično i očekivano je bilo da će postojati i pohvale.

vucic1Ali… Zasluge oko Kosova ili trgovina Kosovskim popuštanjima ne mogu večno da traju… Kriterijumi iz Kopenhagena su suštinski uslov, koji je uvek tu kad politički nestanu ili kada trebaju da se osnaže. Vladavina prava, osnovne slobode uključujući slobodu medija i izražavanja ili borba protiv korupcije su temeljne vrednosti EU (i one koje najviše i dan danas cenim). Vučićev ispad sa BIRNom, plaćenim novinarima od strane EU i Davenporta da rade protiv Vlade Srbije a potom i ishitrenim i nepromišljenim pismom Maji Kocijančić pokazali su uspešno prikrivani radikalski mentalitet ali i vidnu nervozu, verovatno zbog prevelikih očekivanja i premalih rezultata s jedne strane… A sa druge strane da neke političke zasluge traju samo dok postoji interes, a da na red uvek dođu suštinska pitanja vezana za vladavinu prava… Kako god… Možda ću se nekada baviti likom i delom gospodara Vučića detaljnije…

vucic telegrafSkraćujem… Bojim se da će se ono što Edita Tahiri najavljuje o Civilnoj zaštiti, nepostojanju izvršnih ovlašćenja ZSO i ostalim temama kvazi dijaloga obistiniti. Ne zato što ona to jako želi nego zato što na novoj rudni pregovora očekujem novi salto mortale vladara Vučića koji će biti pritisnut svojom sujetom, bolesnom ambicijom da ga svi vole, silnim obećanjima i željom da po svaku cenu otvori pregovaračka poglavlja neophoda za dalje bacanje prašine u oči građanima Srbije bez Kosova jer je Feketića, Obrenovca, obnove, tajkuna, hapšenja, privatizacija, investicija, boljeg života i sličnih manipulacija sve manje (a život prosečnog građanina je sve teži) i verovatno opterećenim velikim razočarenjem zbog ‘odbacivanja’ od strane EU pored svega što je učinio za normalizaciju odnosa… A možda će biti dodatno spreman da pokvarene odnose popravi novim popuštanjima…

A ti mrtvo more, odnosno uspavano i apatično srbijansko pučanstvo slobodno ćuti! Samo… I bez nas sa Kosova, kao ni sa otvorenim pregovaračkim poglavljima nažalost nećeš bolje živeti! Ni za te dve obećane godine…

Advertisements

2 thoughts on “Dok čekamo novu rundu pregovora Beograda i Prištine – osvrt sa Severnog Kosova

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s