Severno Kosovo u susret budućnosti – da li je Škotska daleko?!?

Jučerašnji dan je bio vrlo, vrlo, vrlo, zanimljiv i dinamičan iz perspektive prosečnog stanovnika Severa Kosova… Desile su se dva vrlo bitna (od kojih je jedan bio i globalno važan) i jedan manje značajan događaj. Referendum u Škotskoj. Proglašenje Republike Iliride u Makedoniji . I još jedna neuspešna konstitutivna sednica skupštine Kosova.

_75615266_nothanks_paStrpljivo sam sačekao rezultate neuspešnog referenduma o nezavisnosti Škotske koji su manje više očekivani. Lično sam očekivao 2-3 % manje podrške za unioniste. Ali svakako je bilo prilično tesno… Što se moglo videti i kroz obraćanja sadašnjeg britanskog Premijera koji je osim što je Škote zastrašivao obećao i nešto nalik srpskoj politici prema Kosovu pre Ahtisarija, čuvenom modelu više od autonomije i manje od nezavisnosti, i prošlog, bivšeg, poreklom Škota Gordona Brauna, koji je održao prilično emotivan govor… Juče sam čuo zanimljivu opasku od druga Subotića kako bi isti taj Zapad regaovao da je u kampanji oko nezavisnosti Crne Gore učestvovao tadašnji predsednik Vlade Srbije koji bi otišao u Podgoricu i propagirao jedinstvenu državu?! Dvostruki standardiiii…. Kako god bilo… Velika Britanija je o(p)stala jedinstvena. Još neko vreme. Iz prespektive Kalimero Srbina (jer kad mogu kosovski Albanci mogu svi) kažem nažalost, iako sam imao prilike da vidim da su se obični Britanci (Englezi) osećali slično kako su se osećali prosečni Srbi kada su nama otimali Kosovo bez valjanog pravnog osnova koji je u Škotskoj npr. postojao. Deo građanske Srbije je zauzet pomirenjem i normalizacijom odnosa sa Kosovom (bez Srba) i uz Mirdita u Beogradu davno su rekli naten e mire (laku noć) pravima i budućnosti Srba na tom istom. I nije njih previše tangirala nezavisnost Kosova, ni približno kao moguća samostalnost Škotske…

BRITAIN-SCOTLAND-POLITICS-REFERENDUM-yes-fingersŠkotski referendum sam po sebi može imati značajnu ulogu u budućnosti Severa Kosova (i svih separatističkih regiona i pokreta u svetu). Primer je fer i demokratskog odlučivanja o budućnosti jednog dela zemlje, u ovom slučaju Ujedinjenog Kraljevstva (koje celo broji oko 63 miliona stanovnika) i gde je odluku za ili protiv donelo 2 miliona ljudi što bi u procentima značilo da je o budućnosti 1/3 teritorije (Velike Britanije) odluku donosilo oko 3.2% njenog ukupnog stanovništva (Paralele radi Sever Kosova cini oko 15% teritorije Kosova i na njemu živi 5% ukupnog stanovništva ove provincije). … Mnogi će reći da nema previše sličnosti između Kosova- Škotske, Severnog Kosova-Škotske, Kosova – Krima, Krima –Škotske… Republike Srpske, Katalonije, Baksije, Kurdistana, Abhazije, Osetije, Donjecka, Luganska, Pridnestrovlja… I imaju pravu! Jer svaki slučaj ima neku svoju specifičnost ili pravnu specifičnost… Kao što i nemaju pravo. Praksa polako potvrđuje da je Kosovo ipak precedent i da samoopredeljenje polako postaje pravilo (iako je za sada u direktnoj vezi sa podrškom velikih sila).

iliridaDrugo, i meni lično značajnije je odluka Albanaca u Skoplju da proglase Republiku Iliridu pozivajući se na američku Deklaraciju o nezavisnosti i principe koje je proklamovao Vudro Vilson. Srbi (deo) će opet reagovati u tradicionalnom Kalimero stilu, možda će neki regionalni i evropski političari osuditi ponašanje makedonskih Albanaca, i verujem da Republiku Iliridu neće priznati gotovo niko. Osim dela ili većine od 400.000 Albanaca u Makedoniji. Što je najvažnije. Ukoliko je oni dožive kao nešto svoje za šta se u budućnosti treba boriti nije bitno što će im se neko (mi) smejati. Republika Kosovo je proglašena 1992. godine. Niko je nije priznao. Mi smo se smejali. Postala je realnost za 15 godina. Dakle… Ideja je tu. Mogućnost za reviziju Ohridskog sporazuma zavisiće od pritisaka koji će oni kao zajednica izvršiti podržavajući Republiku Iliridu. Federalizacija Makedonije nije utopija. A sve ovo je još jedan međukorak ka konačnom cilju svih Albanaca u regionu, a to je Velika Albanija.

Protest-Srba-sa-KosovaOd Savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (2010. godine) koji kaže da tekst kosovske Deklaracija o nezavisnosti nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom javno predlažem i smatram da je došlo vreme da i Severno Kosovo krene istim putem. Pozivajući se na američku deklaraciju koja je univerzalna i kosovsku za koju MSP kaže da je u skladu sa međunarodnim pravom. Jer se sve vreme susrećemo sa konstantnom diskriminacijom od strane albanske većine, kao i napadima tokom 1999. i 2000. godine koji su kulminirali etničkim čišćenjem tokom Martovskog pogroma 2004. godine. Slepo vezivanje za izdajničku politiku vlasti u Srbiji koji postepeno vode ka formalnom priznanju Kosova na kraju procesa pregovora sa EU nam sve vreme škodi, pogotovo imajući u vidu da se od 2011. godine i barikada interesi Srba sa Severa Kosova i Srbije sve više i više razlikuju. Proglašenje nezavisnosti Severa Kosova, uz novi referendum kao onaj u Škotskoj, ili pozivajući se na već održani 2012. godine ne može da škodi interesima Srba. Kao što ni interesima albanaca u Makedoniji jučerašnji događaji ne štete. Nezavisno Severno Kosovo treba i mora da bude dugoročni cilj, odnosno međukorak, na putu povratka ove teritorije u ustavno–pravni poredak Srbije. Ne, ovo se neće svideti pokroviteljima sporazuma BG-PR, Briselu i nekim prestonicama članica. Niti će imati podršku trenutnog zvaničnog Beograda jer su oni toliko zaslepljeni da čak ne vide da nova EK nema komesara za proširenje. I verovatno će naići na oštru osudu Prištine i tamošnjih političara. Niti će biti podržano od gotovo nikog u svetu. I sve to nije bitno! Dovoljno je da slobodni građani Severnog Kosova prihvate Severno Kosovo kao svoje i da krenu za isto da se bore kao npr. Srbi u BIH za Republiku Srpsku. Kao i da ideja počne da živi. To je samo privi korak na putu od hiljadu milja. Ali drugih alternativa nažalost nema.

srpska17092014Treće. Sednica skupštine Kosova nakon odluke liste ‘Srpska’ da ne podrže većinu oko Ramuša Haradinaja, kao ni vladu, u kojoj učestvuje pokret ‘Samoopredeljenje’ po preporuci Beograda. Tužno je što se Srbi koji su izabrani opštom prevarom prihvaćenom od svih učesnika briselskog dijaloga (EU, BG i PR) mešaju u albansko – albanske odnose (na koje objektivno ne mogu niti treba da utiču). I što umesto da vode računa o svojim interesima, koji se tiču budućnosti zajednice koje predstavljaju (upotreba jezika na Kosovu, katastrofalno zakonodavstvo, budućnost ZSO, integracije pravosuđa isl.) oni na svoju štetu podržavaju i izvršavaju naredbe Beograda koji ih koristi kao večiti ustupak ili novčanicu za potkusurivanje na putu bez alternativa ka EU, i sprovođenju neki bi rekli izdajničke poltronske politike prema ucenjivanju zvane ‘ne možete da nama da postavite uslov koji mi ne možemo da ispunimo’ … Tvrdim da je Albin Kurti na čelu pregovaračkog tima Prištine u interesu kosmetskih Srba jer: A. prekid pregovora i povratak na status quo ili B. dijalog na dva nivoa BG-PR, PR-Sever ili C. dijalog bez posrednika ili D. neka nova tabu rešenja (federalizacija, kantonizacija, razmena teritorija ili velika Albanija)koja nisu popularna u Uniji, samim tim i u Beogradu na putu bez alternativa, ali odgovaraju realnom stanju stvari na terenu. Dok se Briselski sporazum i dalje na silu implementira, a u čemu aktivno svakodnevno učestvuje vlast u Beogradu (i građanska Srbija) kosmetski Srbi su osuđeni na jedino moguće rešenje, a to je tihi egzodus. Što se već uveliko dešava u enklavama južno od reke Ibar a o čemu se totalno ćuti, tj. široj javnosti se to ne saopštava…

On the road again… posle dugo vremena… nadam se da sam bio kratak….

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s