Severno Kosovo je ‘sačuvalo samosvojnost’ ili u laži su kratke noge

Prošle nedelje se desio ‘proboj’ u pregovorima između Beograda i Prištine u vezi pravosuđa. Meni neočekivani, znajući dosta toga šta se dešavalo u Briselu prethodnih meseci, sve do trenutka dok dan pre dogovora nisam pročitao više nego zanimljiv tvit Hashima Thaq-ija …  Slučajno ili ne, ispalo je baš onako kao je on ‘tvitnuo’.  Nekad mi se čini da kroz Prištinske zvaničnike govore međunarodni predstavnici, ali da to njihove beogradske kolege slabo to shvataju…  Ili se prave da ne shvataju, jer ‘biju bitku davno izgubljenu’?!Potrudiću se da danas budem kraći nego obično…

Šta su se to dogovorili u Briselu Dačić i Thaqi u vezi pravosuđa na Severu Kosova u Briselu prošle nedelje?

Dijalog o pravosudju
Dijalog o pravosudju

Pošto je i onima koji prate čitav proces briselskih pregovora u vezi integracije pravosuđa ovo dogovoreno u Briselu deluje prilično zbunjujuće, kao i svim  kolegama pravnicima upućenim u organizaciju pravosuđa na Kosovu, mogu da pretpostavim kako to izgleda običnim ljudima. Pogotovo imajući u vidu izjave Predsednika Vlade Srbije Dačića i njegovog prvog i jedinog potpredsednika (a izgleda i poslednjeg jer u novoj vladi te funkcije neće biti) Vučića koje su neprecizne, nejasne i koje imaju za cilj da ova najgori od svih loših sporazuma  relativizuju i predstave kao kakav takav uspeh… Najprostije to izgleda ovako:

zgrada Jugobanke, juzna Mitrovica
zgrada Jugobanke, juzna Mitrovica

Prema načelnoj saglasnsosti dva premijera, u okviru postojećih kosovskih zakona, u prvom redu Zakona o sudovima, postojaće jedan Osnovni sud u Mitrovici, sa sedištem u zgradi nekadašnjeg Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici u severnom delu grada, za današnji region Mitrovice koji je potpuno istih granica kao i Kosovsko-mitrovački upravni okrug, odnosno koji obuhvata 4 opštine na Severu Kosova sa srpskom većinom: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan, i (Severna) Kosovska Mitrovica (sa oko 70.000 stanovnika) i južnim opštinama sa albanskom većinom: Južna (Kosovska) Mitrovica, Srbica i Vučitrn (sa 200.000 stanovnika po poisu iz 2011., iako verujem da ih ima više). Takođe, saglasno dogovoru, ali i kosovskom zakonu, taj sud će imati i ogranke u Leposaviću i Zubinom Potoku (sa srpskom većinom), i u Vučitrnu i Srbici (sa albanskom većinom), gde će prema navodima pregovarača biti rešavano oko 90% predmeta (što i baš nije u skladu sa zakonom pa sumnjam da će tako biti). Isti sud će imati dve zgrade u Kosovskoj Mitrovici , jedna na severu (u već pomenutoj zgradi Okružnog suda u kojem je trenutno EULEX) i drugu na jugu (zgrada nekadašnje Jugobanke, i sedišta UNMIKa u Mitrovici). U zgradi u severnom delu Kosovske Mitrovice postupaće se u krivičnoj materiji i to za sva dela za grad Kosovsku Mitrovicu (i sever i jug),kao  i za teža krivična dela za čitav region Mitrovice (znači svih 7 napred nabrojanih opština), dok će se na jugu (u Jugobanci) postupati u krivičnim predmitima protiv maloletnika, parničnim predmetima, vanparničnim, prekršajnim i izvršnim postupcima. Upravni i privredni sporovi nisu pomenuti, ali prema Zakonu o sudovima (Kosova) za njih je nadležan Osnovni sud u Prištini. Tako da zato i očigledno nisu pomenuti.

zgrada nekadašnjeg Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici
zgrada nekadašnjeg Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici

U zgradi koja će biti na severu Kosovske Mitrovice biće i Odeljenje Apelacionog suda(drugostepenog sud) iz Prištine (za neupućene Kosovo ima samo jedan apelacioni sud) , kako stvari stoje sa srpskom većinom u odnosu 3:1, koje će postupati u svim predmetima po žalbi za sve opštine sa srpskom većinom na Kosovu, i nisam potpuno siguran, ali nameće se kao logično da će ovo odeljenje biti i nadležno kao drugostepeno i za Osnovni sud u Mitrovici, čim će u njemu biti i sudija Albanaca.  Što se tiče broja sudija u delu Osnovnog suda koje će postupati u severnom delu Kosovske Mitrovice, dakle u krivičnoj materiji, prema nekim izvorima, taj odnos će biti 5 prema 3 u korist albanskih sudija. Takođe, kao logično se nameće da će u materijama u kojima se postupa u južoj Mitrovici, saglasno broju stanovnika regiona Mitrovice (kosovskomitrovačkog okruga), i većina sudija, i to mnogo većem odnosu nego na Severu, biti u korist Albanaca. U procentima to bi izgledalo ovako, u severnom delu Kosovske Mitrovice će se postupati u oko 20-25% ukupnog broja predmeta Osnovnog suda u Mitrovici, dok će u svim predmetima postupalo se u njima na Severu ili jugu minimum 80%  učesnika u postupcima biti albanske nacionalnosti. U pogledu osoblja (sudija i radnika) deluje da će u zgradi na Severu Srbi biti većina, dok će izgleda ukupan broj oslikavati etničku strukturu Mitrovačkog regiona (7 opština).

Predsednik Osnovnog suda u Mitrovici biće Srbin, kao i starešina odeljenja Apelacionog suda sa trajnim sedištem u Severnoj Mitrovici, dok će Osnovni tužilac u Mitrovici biti Albanac. Pored toga u Briselu se nije nešto mnogo, možda i uopšte razgovaralo o tužilaštvu, pa će rešenja za tužilaštvo nadležno za teritoriju Osnovnog suda u Mitrovici, biti definisano zakonima Kosova. Načuo sam da će sedište Osnovnog tužilaštva u Mitrovici (nadležnog za svih 7 opština) takođe biti u južnom delu grada, u naselju Tamnik (uglavnom su tamo Srbi zazirali da zađu i mnogo pre incidenata 90-tih godina).

Priča se da će se u predmetima primenjivati personalni princip, odnosno da će Srbima suditi srpske sudije, a Albancima albanske, što možda na prvu deluje logično i dobro, ali šta u situaciji kada se dese međuetnička krivična dela kao što je ubistvo Save Mojsića? Hoće li postupajući sudija biti u tom slučaju Albanac? Meni npr. nije jasno šta će biti tokom istrage, koju već duže vreme na Kosovu sprovode tužioci, hoće li se isti princip i tada primenjivati? Uzgred, uvek ću sumnjati u pristrasnost  albanskih kolega koje su razrešile 0% ubistava Srba nakon 1999. godine, i koje su konstruisale nameštene postupke protiv Srba, kao što je npr. slučaj Olivera Ivanovića.

Viši sud u Kosovskoj Mitrovici
Viši sud u Kosovskoj Mitrovici

O broju i načinu integracije trenutnih radnika pravosuđa Republike Srbije očigledno nije bilo ni reči, što je posebna priča jer je na početku čitavog procesa od zvaničnika Srbije ovaj proces, makar nama ovde, predstavljen u modalitetu ‘svi za sve’, odnosno kao samo obična promena ‘tabli sa imenima’ institucijama dok bi sve ostalo isto… Nije nego. Budućnost, kao i egzistencija ovih ljudi i njihovih porodica jeste veliki problem, kao i status nosioca pravosudnih funkcija, nakon ovog dogovora više nije toliko veliki u odnosu na ono šta on donosi….

Da ne zaboravim i ovo. Prema Zakonu o policiji (Kosova) organizacija regionalne policijie prati teritorijalnu organizaciju pravosudnih organa, pa je veoma realna mogućnost, da regionalna policija za Sever ubrzo bude ukinuta, jer se sa tim indirektno Beograd saglasio prihvatajući ovaj sporazum o jedinstvenom sudu u Mitrovici. Izgleda da pregovarači Prištine imaju nekoliko poteza unapred smišljenih, za razliku od kolega iz prestonice Srbije koji to rade po inerciji….

I šta zapravo dogovor o pravosuđu u realnosti znači?

Blokada suda u Kosovskoj Mitrovici
Blokada suda u Kosovskoj Mitrovici

 Bez da ulazim u detaljniju analizu problema  koje će proizvesti ovakav dogovor o pravosuđu, a ima ih mali milion, osvrnuću se samo na najporblematičnije činjenice, namerno izostavljene, i prikrivane od strane državnog vrha Republike Srbije. O ukidanju pravosudnih organa Republike Srbije na teritoriji AP Kosovo i Metohija bilo bi suvišno da govorim, o tome neka neko drugi pozvaniji kaže nešto, ili neka zauvek ćuti. U prvom redu mislim na Ustavni sud. Niti ću se osvrtati na to da neko konstantno u naše ime prihvata manje i od Ahtisarijevog paketa. Bojim se da je bolje da ova vlast prizna Kosovo, jer bi u tom slučaju onda mi sami pregovarali o svojoj sudbini, ovakoo… Niti ću se osvrtati na etnički sastav ovog suda koji će biti negde oko 60: 40 procenata u korist Albanaca… Nije meni  problem majorizacija… Bolje rešenje bi bilo da su sve sudije Albanci ali da se u severnom delu Kosovske Mitrovice sudi samo i jedino Srbima i ostalim stanovnicima Severa, svima iznad reke Ibar… Aliii…. Najveća opasnost ovakvog dogovora je bezbedonosne prirode. I suština je u nedorečenostima… U oko 80 % krivičnih predmeta u kojima će se postupci voditi u zgradi suda u severnom delu Kosovske Mitrovice učesnici će biti Albanci (okrivljeni, optuženi, svedoci, advokati, tumači, veštaci, uključujući tu i publiku, novinare itd.) dok će u isto vreme, Srbi sa Severa morati da idu na jug da bi ostvarili najosnovnija građanska prava, iz obligacionih, imovinskih, porodičnih, naslednih ili radnih odnosa kao i zbog prekršaja. Lično zazirem od pomsili da ću da bih se eventalno sutra razveo (iako se nisam još ni oženio :D) morati da idem na jug gde se osećam nebezbedno u svakom pogledu… Međutim, stepen te nebezbednosti je mizeran u odnosu na opasnost koju će (za početak) predstavljati prisustvo na Severu kriminalaca albanske nacionalnosti (jer se uglavnom ne sudi poštenim ljudima).

EULEX, Priština
EULEX, Priština

Predstavnici međunarodne zajednice isforsirali su ovakav dogovor, ne  zato što žele iskrena i održiva rešenja, već samo da bi ideju multietničkog Kosova Martija Ahtisarija sproveli jedino u  severnom delu Kosovske Mitrovice, poslednjem gradu na Kosovu gde žive Srbi, dok nešto mnogo ne haju za etnički izmenjenu sliku u Gnjilanu, Prištini, Peći, Prizrenu, Klini….  Ne obazirući se previše za opravdane strahove najugroženije zajednice u Evropi…  Na kraju krajeva šta jedna manjina hoće…  Zahvaljujući njima Priština je Sever dobila na izvolte, ne čineći baš, baš, baš ništa da integraciju pobunjenom delu stanovništva (iz njihove perspektive) učini prihvatljivom, kao što je npr. bio u Severnoj Irskoj. I sve više sam siguran da nemaju ništa protiv našeg ‘tihog’ iseljavanja, kao što s protiv bilo koje nasilne akcije… Prvashodno zbog toga što bi ovo drugo javnost u njihovim zemljama morala da vidi…

Srbija bez Kosova
Srbija bez Kosova

Beograd se očigledno pomirio sa činjenicom da je sudbina i budućnost tih preostalih 70.000 ljudi na Severu totalno nebitna  za dalju evropsku budućnost Srbije bez Kosova, tako da (svesno) prihvata i realizuje polu ili nikakva rešenja koja nameće Brisel, a koja vode postepenom iseljavanju ovog dela. Deluje da je sve što se ne vidi prihvatljivo, jer se ne talasa previše, te iseljavanje u narednih 20 godina neće niko primetiti. Sve za šargarepu! Pa tako i bolje da prave neke ustupke u poglavlju 35 na uštrb ovih koji će svakako da odu, da ih ne bi previše stiskali npr. oko korupcije ili vladavine prava.

Gvosdev_KosovoSerbia_2000Od već pomenutog Beograda očekujem da nas i dalje lepo laže da bi što bezbolnije prihvatili sve loše što nas čeka, odnosno da prihvatimo realnost da smo Kosovari tj. očekujem sve najgore…  ALI… I dalje se nadam, i želim da verujem da  ljudi na Severu nisu neblejeće ovce koje svesno čekaju svoj kraj….  Ako niko od nas koji živimo na Severu, nema ništa protiv toga što će Albanci preplaviti grad, a potom i čitav Sever, jer kad krenu da neometano dolaze na sud, krenuće i masovno da šetaju zato što je to životna želja većina njih da se prošetaju Severom (a i kod njih ima ljudi i neljudi, pa i ubica Srba), i što će sutra zbog toga bezbednost naše dece, žena, kćeri i sestara biti ugrožena… I ukoliko smo se već pomirili sa namenjenom nam sudbinom da moramo da postanemo za početak Kosovari a onda lagano jedan po jedan napustimo Kosovo (čak i pre onih projektovanih 20 godina) zato što su tako drugi ‘odlučili’…. Onda…

N I Š T A…

 Džabe smo krečili…

PS. Setih se Njegoševih stihova koji počinju ovako: “Moje pleme snom mrtvijem spava….“

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s