Опет нешто у страним медијима овога пута поводом 17. марта 2004. године

Повдом Мартовског погрома, односно догађаја од 17. до 19. марта 20004. године поново сам имао прилике да кажем нешто за неки инострани медиј, реч је о Словачкој агенцији ТАСР, а изјава је пренета на следећим сајтовима:

http://www.aktuality.sk/clanok/225017/kosovo-devat-rokov-od-pogromu/

http://www.hlavnespravy.sk/kosovo-od-pogromu-kosovskych-srbov-uplynulo-devat-rokov/80566/

Захваљујући помоћи моје пријатељице из Словачке Zuzane Slancikove  у наставку следи преведен на српски текст у којем су и неке моје речи у вези насилних догађаја од пре девет година :

Косовска Митровица (ТАСР) – Косовски Срби обележили су деветy годишњицу најгорег погрома након завршетка рата 1999. години, пренели су српски медији.

Током  напада Албанаца на српску мањину од 17. до 19. марта 2004. године убијено је 19 људи, а више од 950 рањено. Уништено је 39 православних цркава и манастира и више од 900 домова. Више од 4000 косовских Срба је отерано са њихових огњишта, пренео је српски Б92.

„Мартовског погрома, тих неколико дана невиђеног насиља,  увек се присећам са тугом и зебњом. Све је почело у Косовској Митровици а потом се пренело на остале делове Косова. Лично сам осећао невероватно велики страх, јер смо били суочени са нападом и могућношћу да страдамо или будемо протерани са својих огњишта, “ навео за ТАСР дипломирани правник из Косовске Митровице Марко Јакшић.

Дводневни немири избили у марту 2004 након што је полиција УНМИК на Косову пронашла тела двојице албанских дечака у реци Ибар, код села Чабра на северу Косова. Масовне демонстрације Албанаца, који су навели, да су за смрт дечака криви Срби, почеле су у јужном делу етнички подељеног града Косовске Митровице.

Основаност тих навода никада није потврђена. Иза њих је стајала албанска медијска кампања, према којој  су локални Срби нахушкали псе на албанске дечаке и натерали их да беже преко реке Ибар.

„Међународна заједница, коју je представљао УНМИК (Мисија Уједињених нација на Косову, белешка ТАСР.)  на терену је доживела колапс. Нигде их није било два дана. КФОР (НАТО мисија на Косову) је успео у већим српским срединама на Косову да спречи директан сукоб између Албанаца и Срба, али је иселио неколико малих села као што је нпр. Свињаре код Косовске Митровице „, објаснио је Јакшић.

После напада на српске енклаве на Косову, у градовима  у централној Србији дошло је до масовних демонстрација. У Београду и Нишу запаљене су џамије,  у Новом Саду демолисано седиште исламске заједнице.

„За нереде у којима учествовало око 100.000 Албанаца скоро нико није одговарао. Само неколико кривичних поступка је окончано са казнама затвора од 2-3 године, а двадесетак људи је одговарало прекршајно. Ово је парадокс. Јер спонзори независности Косова покушавају да покрајину представе као правно уређено друштво које гарантује владавину права и заштиту права заједница,“ навео је Јакшић.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s