Drevs-ov gambit a možda i zatišije pred oluju?!?!

Subota popodne. Hladno je. Kiša već bez prestanka pada najmanje 18 sati. Tiho je, nema uobičajne galame, sve je nekako stalo, trenuci kao stvoreni za spavanje. Ali kako penzioneri mogu da spavaju, onda je ovo vreme idealno za piskaranje, iako ne utiče baš pozitivno na kreativnost. Prošao je jedan dan od mog prvog teksta ovde, znači vreme je za malo ozbiljnije pisanije. 😀 Uglavnom nastavljam ono davno započeto na fejsbuk beleškama, a to su teme vezane za sever Kosova i Metohije. Čak razmišljam i o tome da tekstove tipkane tamo objavim i ovde, ali o tom potom. Prvo da se snadjem.

Kada je reč o severu Kosova i Metohije trenutno stanje nije nimalo nalik današnjem jesenjem danu. Vrelo je, larma je velika, nema prostora za spavanje, i ništa ne stoji u mestu. U jednoj prostoj rečenici situacija izgleda ovako: pat je izazvao rat! Na sreću, naročito nas Severaca, to nije onaj pravi rat, koji negde visi u vazduhu svo vreme, već medijiski rat, ili preciznije rečeno: rat izjavama. I totalno je dinamičan. A i ofanzivan! Ofanziva je usmerena na Sever KiM-a, kao da su sve izjave uvertira za nešto ‘veće’ tj. priprema za uklanjanje barikada i eventualni upad u Sud u Kosovskoj Mitrovici. Bombarduju nas sa svih strana. Napadi i inkriminacija iz Prištine nisu ništa neočekivano. Ali izvrtanje činjenica u Beogradu strašno boli. Kao da je cilj da se naša borba u srpskoj javnosti toliko izbanalizuje da svi mi ispadnemo neki kriminalci i da je to što sledi (moguće uklanjanje blokada) opravdana reakcija KFOR-a, EULEX-a i možda Vlade Kosova. Ponegde se i pojave defanzivne izjave koje pokušavaju da oslikaju stvarno stanje na terenu, i bojim se da nije Olivera Ivanovića i Ivice Dačića čiji se glas dalje čuje, niko ne bi ni primetio ‘vapaje’ predsednika četiri opštine na Severu.

Iako mi Thaqi i Rexhepi liče na kočoperne kikireze (jer nisu toliko odrasli da budu petlovi) mislim da iza njihovih izjava stoji nezvanični Predsednik Kosova, mr. Cristopher Dell lično. Jer u trenutku kada (iskreno verujem) Kuper pokušava da pronađe neko rešenje oni svojim javnim istupima dolivaju ulje na vatru. Rešili ljudi očigledno da u pokušaju uspostavljanja države Kosovo na Severu, ostanu definitivno bez tog dela ili da završe sa problemom tako što će etnički očistiti ovaj prostor Pokrajine. Vuk (Drašković) i Čeda (Jovanović) su uspeli da sa pričom da su ‘kriminalaci’ napali KFOR u Jarinju 26.09. obmanu javnost Srbije, ali i da pažnju usmere na Z.V. umesto na realne probleme. I kad su njihove izjave u pitanju gotovo sam siguran da dolaze iz iste kuhinje. Samo ovoga puta US ambasada je ona u Beogradu. Meni je stvarno čudno da su u istom danu, ovim redom: JovanovićDraškovićThaqi izašli u javnost sa izjavom da su građani na Severu Kosova taoci kriminalaca, kao i da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje za problem. Stvarno bi to bila velika slučajnost osim ukoliko ta priča ne potiče iz istog ‘centra moći’. Ovakve izjave su u jednu ruku i psihološki pritisak na ljude na barikadama, jer im je cilj da nas obeshrabre u našoj borbi za legitimna prava. Zbog toga ih trebamo uzimati k’ znanju ali ih ne treba primati k’ srcu, jer mi svoj cilj imamo, kao i način borbe. Mirno, civilizovano i istrajno.

Bez obzira na dosada gore izneto jučerašnja izjava generala Erharda Drevsa (koji za raziku od Biljerija, za sada zaslužuje da ga oslovljavam pravim imenom, iako je sasvim kratko na čelu KFOR-a) mi je privukla najveću pažnju i učinila mi se najzanimljivijom i najznačajnijom u ovoj partiji šahovskog nadmudrivanja na severu Kosova i Metohije. To je bila njegova prva konferencija za stampu od kako je na Kosovu, ali bitno u toj izjavi je da je svaki medij, prištinski ili beogradski, lokalni ili svetski, pro-srpski ili pro-albanski našao po jednu (različitu) rečenicu za naslov vesti, koja oslikava njihovu uređivačku politiku, ali ujedno i stav prema krizi koja traje od 25.-og jula. Znači, general je rekao sve a u stvari nije rekao ništa, jer je svima nama ostavio prostora da tumačimo to što je on kazao onako kako nam to odgovara. I to je izvesni napredak kada je u pitanju delovanje KFOR-a nakon početka ove peripetije krajem jula. Šta je Drevs direktno poručio (a što mi sa Severa već znamo)?!? da KFOR-u treba dva dana da ukloni svih 16 barikada na Severu, ali da ne zna šta će se desiti posle toga, da KFOR priznaje pravo na mirne proteste, ali da barikade to nisu i da bi naljbolje bilo da ih građani sami sklone. Da KFOR ne može više meseci ostane izolovan u ‘džepovima’ kao i da trenira uklanjanje barikada. Indirektna poruka stanovništvu severa pokrajine je sledeća: “KFOR zna koja Vam je taktika, koliko daleko možete da idete, čekamo da pogrešite, spremamo se za sklanjanje barikada i intervenisaćemo kad se bude ukazala prilika“. U najkraćem bi to bilo to.

Međutim, meni se čini da tu postoji i niz skrivenih poruka. Prvo. Izgleda da KFOR rešio opet da se (donekle) vrati statusno neutralnom delovanju posle poslednjeg NATO samita, i da pruži priliku da se problem reši političkim putem. Što bi ujedno značilo da su oni koji odlučuju uvideli da na silu ne mogu da implementiraju neka rešenja koja stanovništvo na Severu ne želi da prihvati. Drugo. Da taktički uspeh od 16.09. ustvari strateški nije ništa promenio na terenu, jer sever Kosova i Metohije nikad nije više odvojeniji od ostatka Kosova nego u ovom trenutku, a da vojna kontrola nekoliko stotina kvadrata oko dva administrativna prelaza ne predstavlja ništa drugo osim troška. Treće. Da bi bilo koja dodatna nasilna akcija pogoršala stanje, jer Srbi više ne veruju KFOR-u, ali nisu neprijateljski već ingnorantski nastrojeni, što bi mogli da postanu ukoliko dođe do dodatne eskalacije sukoba. Četvrto. Ni KFOR ne želi sukob jer bi bilo žrtava na obe strane bez obzira na njihovu vojnu superiornost. Tj. možda je Dačić u pravu kada kaže da ne žele novi Avganistan. Peto. Da, iako dešavanja u Jarinu kada je ranjeno nekoliko lokalnih Srba nisu tako crno – bela kao što se predstavlja, upotreba bojeve municije nije doprinela smirivanju već pogoršanju stanja.

Dakle, šta mi severno-kosovski Srbi trebamo da izvucemo iz ovoga kao pouku?! Da bez obzira što postoje pokušaji da se naša demokratska borba obezvredi, ustvari mi radimo pravu stvar na pravi način u našem nastojanju da ostvarimo određene političke ciljeve. Da trebamo da nastavimo sa mirnim blokadama Severa, i da nikako ne smemo da odustanemo, jer izgleda da će i KFOR čekati političko rešenje novonastale krize. Ali i da nikako ne smemo da nasednemo na bilo koju provokaciju koja bi izazvala nasilje sa naše strane. Ne sumnjam u to da takvih pokušaja pre zime neće biti. Najkritičnija mesta su Bošnjačka mahala i Suvi Do u Kosovskoj Mitrovici. I na to nas je general Drevs indirektno upozorio u svom nastupu. Sve u svemu, igra mačke i miša se i dalje nastavlja.

Izgleda da je Drevsov gambit početak perioda kratkotrajnog mira, ili je to samo zatišije pred buru?!?

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s